Mazurek Kajmakowy
Przepis z Kuchni Polskiej - Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, sól i masło. Na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy do lodówki na godzinę.
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22%
- sól
Ja po prostu wrzucam wszystko do malaksera. Ważne, jeśli mam zamrozić to gotowe spody, a nie kule ciasta!
Następnie wałkujemy ciasto i przenosimy je na blachę. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200oC na złoty kolor.
Letnią masę kajmakową (przepis Kuronia, przepis Srebrnej) nakładamy na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładać plastikową łopatką. Wyrównujemy ją, maczając łopatkę w wodzie.
Comments
Post a Comment