Mazurek Kajmakowy

Przepis z Kuchni Polskiej - Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, sól i masło. Na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ja po prostu wrzucam wszystko do malaksera. Ważne, jeśli mam zamrozić to gotowe spody, a nie kule ciasta!
Następnie wałkujemy ciasto i przenosimy je na blachę. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200oC na złoty kolor.
Letnią masę kajmakową (przepis Kuronia, przepis Srebrnej) nakładamy na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładać plastikową łopatką. Wyrównujemy ją, maczając łopatkę w wodzie.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem