Fasolka szparagowa duszona po grecku
Przeczytane u Yaal
Yaal twierdzi, że to samo można i z cukinią. Sprawdzę potem :)
Składniki:
W sporym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy fasolkę, podlewamy wodą (niedużo), przykrywamy i dusimy, w razie potrzeby dolewając wody. Jak zmięknie (średnio zajmuje to z 7-10 minut), to odkrywamy, solimy, wrzucamy zieleninę i dusimy całość jeszcze ze 3 minuty.
- fasolka szparagowa (obrana i opłukana), ile bądź;
- czosnek — na każde pół kilo fasolki co najmniej ze 3-4 ząbki;
- świeża pietruszka (zamiennie: mięta lub bazylia), posiekana — przynajmniej po dwie kopiaste łyżki na pół kilo fasolki;
- oliwa, sól.
Wykładamy na talerz(e) i zjadamy — solo, z pieczywem, jako dodatek do drugiego dania… smacznego.
Yaal twierdzi, że to samo można i z cukinią. Sprawdzę potem :)
Comments
Post a Comment