Fasolka szparagowa duszona po grecku

Przeczytane u Yaal
Składniki:
  • fasolka szparagowa (obrana i opłukana), ile bądź;
  • czosnek — na każde pół kilo fasolki co najmniej ze 3-4 ząbki;
  • świeża pietruszka (zamiennie: mięta lub bazylia), posiekana — przynajmniej po dwie kopiaste łyżki na pół kilo fasolki;
  • oliwa, sól.
W sporym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy fasolkę, podlewamy wodą (niedużo), przykrywamy i dusimy, w razie potrzeby dolewając wody. Jak zmięknie (średnio zajmuje to z 7-10 minut), to odkrywamy, solimy, wrzucamy zieleninę i dusimy całość jeszcze ze 3 minuty.
Wykładamy na talerz(e) i zjadamy — solo, z pieczywem, jako dodatek do drugiego dania… smacznego.

Yaal twierdzi, że to samo można i z cukinią. Sprawdzę potem :)

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem