Ucierane ciasto śliwkowe
Przepis z bloga Niebo w gębie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem - dodać masło, mleko i jajka i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać i ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Wyrównać i nakłuć kilka razy widelcem.
Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroić i ułożyć na cieście - ciasno i skórką do dołu.
Piec w 180 stopniach C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cynamonem i cukrem.
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 140 g cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 200 g miękkiego masła
- około kilograma śliwek węgierek
- gruby cukier trzcinowy i cynamon do posypania ciasta
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem - dodać masło, mleko i jajka i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać i ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Wyrównać i nakłuć kilka razy widelcem.
Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroić i ułożyć na cieście - ciasno i skórką do dołu.
Piec w 180 stopniach C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cynamonem i cukrem.
Comments
Post a Comment