Ucierane ciasto śliwkowe

Przepis z bloga Niebo w gębie

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • około kilograma śliwek węgierek
  • gruby cukier trzcinowy i cynamon do posypania ciasta

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem - dodać masło, mleko i jajka i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać i ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Wyrównać i nakłuć kilka razy widelcem.
Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroić i ułożyć na cieście - ciasno i skórką do dołu.

Piec w 180 stopniach C przez około 45 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto posypać cynamonem i cukrem.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Piernik