Sernik Kłamczuchy
Sernik Kłamczuchy pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Łasucha Literackiego Małgorzaty Musierowicz i bardzo go lubię. Trochę o nim zapomniałam na rzecz sernika czarno-białego, a szkoda bo wart jest pieczenia.
Przekręcić przez maszynkę twaróg, dodawać go po trochu do 6 żółtek utartych doskonale z cukrem. Utrzeć wszystko na puch, dodać roztopione masło, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy mocno ubitą pianę z białek, delikatnie lecz stanowczo mieszamy i nakładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy.
Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
PS. Zdecydowanie zmniejszyć ilość cukru i spróbować mocniej zemleć ser (27.12.2018)
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru (zdecydowanie można mniej)
- 1/2 kostki masła
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (w zamian daję budyń waniliowy lub śmietankowy)
- cukier waniliowy
- rodzynki
- skórka pomarańczowa (smażona albo nie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przekręcić przez maszynkę twaróg, dodawać go po trochu do 6 żółtek utartych doskonale z cukrem. Utrzeć wszystko na puch, dodać roztopione masło, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy mocno ubitą pianę z białek, delikatnie lecz stanowczo mieszamy i nakładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy.
Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
PS. Zdecydowanie zmniejszyć ilość cukru i spróbować mocniej zemleć ser (27.12.2018)
Comments
Post a Comment