wg Macieja Kuronia w Kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów
- 500g mąki
- 350g cukru
- 250g masła
- 4 jajka
- 250ml mleka lub śmietany
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko, a na koniec ubite na pianę białka. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Do formy (pamiętać: niebieska babka jest ciut za duża, ale OK) przekładamy* połowę masy. Do drugiej połowy dokładamy kakao i resztę cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę.
Pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Pyszna jest!
*Kuroń napisał "wlewamy", no nie wiem... u mnie się nic nie lało, była zwarta masa.
Comments
Post a Comment