Babka Marmurek

wg Macieja Kuronia w Kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów
  • 500g mąki
  • 350g cukru
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 250ml mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko, a na koniec ubite na pianę białka. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Do formy (pamiętać: niebieska babka jest ciut za duża, ale OK) przekładamy* połowę masy. Do drugiej połowy dokładamy kakao i resztę cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę.
Pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.


Pyszna jest!

*Kuroń napisał "wlewamy", no nie wiem... u mnie się nic nie lało, była zwarta masa.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Piernik