ryba pieczona z ziemniakami czyli przesyłka z kosmosu

przepis z kuchnia.tv Przekręty Oliviera odcinek 15

Składniki
filety (ze skórą) z ryby o białym mięsie (w oryginale jest piotrosz, ale może być dowolna inna ryba, np. pstrąg lub morska ryba o białym, delikatnym, zwartym mięsie)
fenkuł
małe ziemniaki
masło
świeże zioła według uznania i możliwości (np. tymianek, bazylia)
natka pietruszki
cytryna
oliwa
sól, pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
do pieczenia: folia aluminiowa

Przygotowanie
Oskrobać i ugotować ziemniaki w osolonym wrzątku, tak, by pozostały zwarte. Z fenkuła obciąć listki i odłożyć na później. Bulwę przekroić na pół i pokroić na plasterki, wrzucić je do ziemniaków tuż przed końcem gotowania, tak, by zmiękły. Ziemniaki wraz z fenkułem odcedzić, zostawić w garnku pod przykryciem, aby nie wystygły. W skórze ryby porobić kilka nacięć na głębokość mniej więcej centymetra. W nacięcia powcierać sól i pieprz i powciskać posiekane listki fenkuła i trochę skórki otartej z cytryny. Na blacie rozłożyć duży kawałek folii aluminiowej, złożony na cztery (z rolki trzeba odwinąć około 2 m folii, żeby po złożeniu powstał kawałek o długości ok. 50 cm). Ziemniaki przekroić na pół i wraz z fenkułem ułożyć na połowie powierzchni folii. Na wierzchu położyć kawałek masła, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką, bazylią, tymiankiem i innymi świeżymi ziołami, wymieszać palcami. Na ziemniakach ułożyć filet, skropić oliwą i posypać kwiatkami tymianku. Brzegi tej części folii, na której leżą ziemniaki z rybą, posmarować rozkłóconym białkiem (niekoniecznie), zakryć wolnym kawałkiem folii, złożyć brzegi i zgiąć kilka razy (zawijając do góry), tak aby powstała kwadratowa paczuszka. Przed zwinięciem ostatniego boku unieść paczuszkę i wlać szklankę wina, zawinąć bok i ostrożnie przenieść paczuszkę na blachę do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C.
© Jamie Oliver

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Piernik