Tortilla z krakowską suchą
Tortilla z krakowską suchą
- ziemniaki (5-6)
- cebula (1-2)
- czosnek (2 ząbki)
- kawałek kiełbasy (dobrze obsuszonej ;)
- jajka (6 szt.)
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kiełbasę i cebulę. Dołożyć zmiażdżone ząbki czosnku. Jak się lekko podsmaży dorzucić ziemniaki i na sporym ogniu smażyć na złoty kolor. Zmniejszyć ogień i zalać rozbełtanymi i doprawionymi jajkami. Wolno smażyć, żeby spód się ładnie ściął i zrumienił, po czym wsadzić do piekarnika i piec, póki się nie zetnie wszystko i nie zrumieni choć lekko od góry.
Podane z mixem sałatowym z winegretem było pyszne :)))
- ziemniaki (5-6)
- cebula (1-2)
- czosnek (2 ząbki)
- kawałek kiełbasy (dobrze obsuszonej ;)
- jajka (6 szt.)
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kiełbasę i cebulę. Dołożyć zmiażdżone ząbki czosnku. Jak się lekko podsmaży dorzucić ziemniaki i na sporym ogniu smażyć na złoty kolor. Zmniejszyć ogień i zalać rozbełtanymi i doprawionymi jajkami. Wolno smażyć, żeby spód się ładnie ściął i zrumienił, po czym wsadzić do piekarnika i piec, póki się nie zetnie wszystko i nie zrumieni choć lekko od góry.
Podane z mixem sałatowym z winegretem było pyszne :)))
Ciekawy przepis, na chrupko ostatnio robiłem Libańską przekąskę, wydaje mi się, że udało mi się ulepszyć przepis: http://www.spizarnieponiatowskich.pl/sdw/receptury/przystawki/libanska-przekaska.html
ReplyDelete