Quiche serowy z cukinią

Quiche serowy z cukinią
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 minut
Składniki na 8 porcji
ciasto:
20 dag mąki
12 dag masła
12 dag twarogu
szczypta soli
olej do formy
nadzienie:
70 dag cukinii
10 dag sera pleśniowego
4 łyżki twarożku śmietankowego
jajko
50 ml śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać twaróg, wlać ok. 3 łyżek zimnej wody, oprószyć solą, zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować. Kwadratową formę o boku 23 cm polać olejem, włożyć ciasto, tak aby zachodziło na boczne ścianki, nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 stopni C. Ostudzić.

Nadzienie: cukinię umyć, pokroić w cienkie paski, sparzyć. Jajka wymieszać ze śmietaną i twarożkiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser pleśniowy pokroić na plasterki. Masę serową wylać na ciasto, ułożyć na niej ser pleśniowy i paski cukinii, zapiekać 30 minut w tej samej temperaturze.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem