z przepisów wysokoobcasowych Kręglickiej - bakłażan - cukinia - pomidory - cebula - czosnek - parmezan - bułka tarta - oliwa - rozmaryn, tymianek, pietruszka, sól i pieprz Pokrojone plastry bakłażana polałam oliwą, posoliłam, popieprzyłam ułożyłam na pergaminie rozłożonym na blasze i wsadziłam do piekarnika, na 20 minut, temp. 180o. Cebulę okrojoną w piórka zezłociłam z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego cebulę, na to bakłażan, plastry cukinii, pomidor i znowu cukinia. Wierzch posypałam mieszanką z bułki tartej, parmezanu, oliwy i pietruszki (a konkretnie, to jednak bazylii, bo pietruszki na stanie nie było). Do piekarnika na godzinę w 180o. Wyszło bardzo dobre, choć następną razą ograniczę się do jednej wspólnej warstwy pomidorowo-cukiniowej a przed posypaniem trochę poleję oliwą dodatkowo, bo cukinie ciut za suche, jak dla mnie. A no i więcej ziół, koniecznie :)
Comments
Post a Comment