Przepis z Łasucha literackiego Małgorzaty Musierowicz na Superpiernik Mamy Żakowej Robię co roku i co roku trochę inny wychodzi, ale zawsze pyszny :) 25 dkg cukru 40 dkg prawdziwego miodu 15 dkg masła torebka przyprawy do pierników (nie używam, tworzę własne mieszanki) 5 jaj 3 łyżki kakao (w tym roku kakao dzieciowe się trafiło) 5 łyżek koniaku (12letnia whiskey tyż może być ;) 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg orzechów laskowych 10 dkg obranych, posiekanych migdałów 10 dkg suszonych śliwek, pociętych w paseczki 10 dkg posiekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej połamana na kawałki czekolada 1/2 kg maki 2 łyżki proszku do pieczenia Cukier, miód, masło i przyprawy podgrzewa pani Irenka dosyć silnie, w sporym rondlu, mieszając, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. W mikserze ubija 5 całych jaj, dodając, w miarę ubijania, kakao, oraz koniak, a potem przygotowuje bakalie. W czasie, gdy pani Ż. ubijała jajka, obierała migdały i wyjadała orzeszki, masa w gar
Comments
Post a Comment