Pavlova czyli tort bezowy
Tort przywędrował z ushiilandii
Pavlowa
- 6 białek
- 300 g cukru
- odrobina soku z cytryny lub octu winnego ( częściej daję to pierwsze)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej albo skrobii kukurydzianej (daję co akurat mam)
- 500ml słodkiej śmietanki
- owoce - truskawki, maliny, borówki, wiśnie - co dusza zapragnie :)
1. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca, pod koniec dodać pozostałe składniki.
2. Wyłożyć masę na papier do pieczenia, formując nieduży, ok. 22cm okrąg - w trakcie pieczenia beza nieco się powiększy, więc nie robić większego! Beza będzie wysoka i tak ma właśnie być :)
3. Piekarnik rozgrzać do 180C, wstawić bezę i zmniejszyć temperaturę do 150C (piekę zawsze z termoobiegiem - wychodzi o wiele lepsza w środku!). Piec ok 1,5godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Ubić śmietanę, wyłożyć na wystudzoną bezę, posypać owocami i gotowe!
Comments
Post a Comment