Pavlova czyli tort bezowy

Tort przywędrował z ushiilandii
Pavlowa

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • odrobina soku z cytryny lub octu winnego ( częściej daję to pierwsze)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej albo skrobii kukurydzianej (daję co akurat mam)
  • 500ml słodkiej śmietanki
  • owoce - truskawki, maliny, borówki, wiśnie - co dusza zapragnie :)

1. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca, pod koniec dodać pozostałe składniki.
2. Wyłożyć masę na papier do pieczenia, formując nieduży, ok. 22cm okrąg - w trakcie pieczenia beza nieco się powiększy, więc nie robić większego! Beza będzie wysoka i tak ma właśnie być :)
3. Piekarnik rozgrzać do 180C, wstawić bezę i zmniejszyć temperaturę do 150C (piekę zawsze z termoobiegiem - wychodzi o wiele lepsza w środku!). Piec ok 1,5godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Ubić śmietanę, wyłożyć na wystudzoną bezę, posypać owocami i gotowe!

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem