Cukiniebo
Cukiniebo przywędrowało ze strony Sery Polskie
koniecznie zrobić muszę :)
A ode mnie, przepis na cukiniebo. Swego czasu robiłem to na bazie fety, ale od kiedy mam osobiście zasolny koryciński, to wiadomo już na czym robię.
1 cukinia
15 dag sera z solanki (może być ta feta, nie jest zła)
4 ząbki czosnku
8 czarnych oliwek
4 papryczki piri-piri
Cukinię pokroić skośnie w plastry (0,5cm), krótko zgrillować, odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce utrzeć ser, dodać posiekany drobno czosnek, posiakane czarne oliwki, posiakne papryczki piri-piri (z zalewy). Ważne jest aby wszystko było posiekane, gdyż najlepszy efekt daje napotykanie coraz to innego smaku w masie serowej, a łagodzonej słodkością cukini. Plastry cukini dobrać w pary, jeden posmarować masą serową, przykryć drugim. Cukiniebo wymaga nabrania mocy. Trzymać w lodówce, skrapiać oliwą. Pieprzyć pieprzem prosto z młynka. Nie dawać więcej niż trzy kawałki.
koniecznie zrobić muszę :)
konieczno, prawdziwe niebo w gębie, zwłaszcza z tym solankowym korycińskim
ReplyDeletePysznie brzmi a świeże i tanie cukinie nawet w zimie można znaleźć w www.warzywniak24.pl
ReplyDeleteRespect and I have a tremendous provide: Where Is Charlotte Church House Renovation home bathroom remodel
ReplyDelete