Cukiniebo

Cukiniebo przywędrowało ze strony Sery Polskie

A ode mnie, przepis na cukiniebo. Swego czasu robiłem to na bazie fety, ale od kiedy mam osobiście zasolny koryciński, to wiadomo już na czym robię.
1 cukinia
15 dag sera z solanki (może być ta feta, nie jest zła)
4 ząbki czosnku
8 czarnych oliwek
4 papryczki piri-piri
Cukinię pokroić skośnie w plastry (0,5cm), krótko zgrillować, odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce utrzeć ser, dodać posiekany drobno czosnek, posiakane czarne oliwki, posiakne papryczki piri-piri (z zalewy). Ważne jest aby wszystko było posiekane, gdyż najlepszy efekt daje napotykanie coraz to innego smaku w masie serowej, a łagodzonej słodkością cukini. Plastry cukini dobrać w pary, jeden posmarować masą serową, przykryć drugim. Cukiniebo wymaga nabrania mocy. Trzymać w lodówce, skrapiać oliwą. Pieprzyć pieprzem prosto z młynka. Nie dawać więcej niż trzy kawałki.

koniecznie zrobić muszę :)

Comments

  1. konieczno, prawdziwe niebo w gębie, zwłaszcza z tym solankowym korycińskim

    ReplyDelete
  2. Pysznie brzmi a świeże i tanie cukinie nawet w zimie można znaleźć w www.warzywniak24.pl

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Piernik