Zupa z czosnku i cukinii
Przepis z książki Kuchnia Włoska (Le Cordon Bleu, Kuchnia domowa - wyd. Koenemann)
Cukinie podzielić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na krótkie kawałki.
W przepisie tego nie ma, ale ja już na tym etapie dokładam część cukinii.
Gotujemy ok. 30 minut.
Miksujemy zupę na gładką masę i znowu zagotowujemy. Dodać cukinię i gotować 20-25 min. aż do miękkości. Tuż przed podaniem wymieszać z bazylią i ewentualnie doprawić.
Dodatkowo nie mogąc się oprzeć lubię wsypać trochę parmezanu na talerz :)
- oliwa z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 główki czosnku (tak! byle nie chiński) obrane i pokrajane w cienkie plasterki
- 2 ziemniaki obrane i pokrajane w cienkie plasterki
- litr rosołu z kurczaka lub wody
- 2 cukinie
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
Cukinie podzielić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na krótkie kawałki.
W przepisie tego nie ma, ale ja już na tym etapie dokładam część cukinii.
Gotujemy ok. 30 minut.
Miksujemy zupę na gładką masę i znowu zagotowujemy. Dodać cukinię i gotować 20-25 min. aż do miękkości. Tuż przed podaniem wymieszać z bazylią i ewentualnie doprawić.
Dodatkowo nie mogąc się oprzeć lubię wsypać trochę parmezanu na talerz :)
Comments
Post a Comment