Zupa z czosnku i cukinii

Przepis z książki Kuchnia Włoska (Le Cordon Bleu, Kuchnia domowa - wyd. Koenemann)

  • oliwa z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 główki czosnku (tak! byle nie chiński) obrane i pokrajane w cienkie plasterki
  • 2 ziemniaki obrane i pokrajane w cienkie plasterki
  • litr rosołu z kurczaka lub wody
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
W rondlu z grubym dnem podgrzać ok. 4 łyżek oliwy, włożyć cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu 5-10 min. lub do chwili, gdy warzywa będą złociście zrumienione. Dodać ziemniaki i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Wlać rosół, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować.
Cukinie podzielić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na krótkie kawałki.
W przepisie tego nie ma, ale ja już na tym etapie dokładam część cukinii.
Gotujemy ok. 30 minut.
Miksujemy zupę na gładką masę i znowu zagotowujemy. Dodać cukinię i gotować 20-25 min. aż do miękkości. Tuż przed podaniem wymieszać z bazylią i ewentualnie doprawić.
Dodatkowo nie mogąc się oprzeć lubię wsypać trochę parmezanu na talerz :)

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem