Kompot z rabarbaru
Zakupiłam rabarbar i wynalazłam na Czarnej Oliwce przepis na kompot, coby proporcje poznać.
Trochę za słodki się zdaje, następną razą mniej cukru.
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru niezbyt grubych,
- 1 szklanka cukru,
- skórka z jednej cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Z umytego rabarbaru ściągamy za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi kroimy na nieduże kawałki długości ok. 4 cm.
2) W garnku gotujemy 2 litry wody i dodajemy cukier. Pocięty rabarbar parzymy ukropem, a następnie wkładamy do garnka z gotującym się syropem.
3) Gotujemy kilkanaście minut. Jeśli chcemy otrzymać kompot z ładnie wyglądającym owocem, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował. Jednym słowem - pilnujemy go w ostatnich kilka chwilach gotowania. Po ugotowaniu możemy dodać otartą skórkę z 1 cytryny.
4) Wylewamy kompot do kompotiery i zostawiamy do schłodzenia.
Trochę za słodki się zdaje, następną razą mniej cukru.
Comments
Post a Comment