Rurki z serem
Z książki Gotuj z Oliverem
4-6 porcji
Makaron ugotować o 2 minuty krócej niż każą, a następnie odcedzić zostawiając trochę wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać masło i gdy zacznie się pienić dodać oregano, smażyć przez minutę i zdjąć z ognia. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, dodać kilka łyżek wody z gotowania, parmezan, fontinę i mascarpone. Postawić patelnię na średnim ogniu i podgrzewać mieszając, aż większość sera się rozpuści, tworząc ciągnący się sos. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Przyprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć startą gałką, posypać porwana mozarellą i świeżo startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika na 10 minut. Pod koniec pieczenia włączyć grill by z wierzchu się przypiekło.
Zalecane wino - białe, włoskie Verdicchio
4-6 porcji
- 500 g makaronu
- sól morska i pieprz
- 2-3 łyżki masła
- pęczek oregano lub majeranku
- 100 g startego parmezanu i kawałek do starcia
- 100 g fontiny lub taleggio porwanego na spore kawałki
- 100 g mascarpone
- 1/2 gałki muszkatołowej
- mała kulka mozarelli
Makaron ugotować o 2 minuty krócej niż każą, a następnie odcedzić zostawiając trochę wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać masło i gdy zacznie się pienić dodać oregano, smażyć przez minutę i zdjąć z ognia. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, dodać kilka łyżek wody z gotowania, parmezan, fontinę i mascarpone. Postawić patelnię na średnim ogniu i podgrzewać mieszając, aż większość sera się rozpuści, tworząc ciągnący się sos. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Przyprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć startą gałką, posypać porwana mozarellą i świeżo startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika na 10 minut. Pod koniec pieczenia włączyć grill by z wierzchu się przypiekło.
Zalecane wino - białe, włoskie Verdicchio
Comments
Post a Comment