Rurki z serem

Z książki Gotuj z Oliverem
4-6 porcji
  • 500 g makaronu
  • sól morska i pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • pęczek oregano lub majeranku
  • 100 g startego parmezanu i kawałek do starcia
  • 100 g fontiny lub taleggio porwanego na spore kawałki
  • 100 g mascarpone
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • mała kulka mozarelli
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
Makaron ugotować o 2 minuty krócej niż każą, a następnie odcedzić zostawiając trochę wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać masło i gdy zacznie się pienić dodać oregano, smażyć przez minutę i zdjąć z ognia. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, dodać kilka łyżek wody z gotowania, parmezan, fontinę i mascarpone. Postawić patelnię na średnim ogniu i podgrzewać mieszając, aż większość sera się rozpuści, tworząc ciągnący się sos. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Przyprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć startą gałką, posypać porwana mozarellą i świeżo startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika na 10 minut. Pod koniec pieczenia włączyć grill by z wierzchu się przypiekło.

Zalecane wino - białe, włoskie Verdicchio

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem