Racuchy z jabłkami

Przepis przywędrował ze strony Kwestia smaku
Bardzo dobry sposób na deser z pokrojonych jabłek, smażonych w delikatnym, chrupiącym i cieniutkim cieście. Podobnie można smażyć śliwki, dzieląc je na połowy.

Składniki:
  • 1/2 kg jabłek
  • 25 dkg mąki
  • 1/4 litra wody
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • Przesianą mąkę wspypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
  • Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
  • Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietanką lub jogurtem.
  • Placuszki można polać jogurtem lub śmietanką, miodem lub syropem klonowym. Posypać cynamonem.
Ja pokroiłam jabłka na kawałki, dołożyłam rodzynki i taką ciapę nakładałam łyżką na patelnię. Wyszły pyszne :) Młode, które sobie zażyczyło takiego obiadu, pożarło 4 sztuki, a jest małojadkiem raczej.

Comments

  1. Dałam 1/2 łyżeczki esencji waniliowej i to za mało, następną razą trza dodać całą łyżeczkę.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem