Racuchy z jabłkami
Przepis przywędrował ze strony Kwestia smaku
Bardzo dobry sposób na deser z pokrojonych jabłek, smażonych w delikatnym, chrupiącym i cieniutkim cieście. Podobnie można smażyć śliwki, dzieląc je na połowy.Ja pokroiłam jabłka na kawałki, dołożyłam rodzynki i taką ciapę nakładałam łyżką na patelnię. Wyszły pyszne :) Młode, które sobie zażyczyło takiego obiadu, pożarło 4 sztuki, a jest małojadkiem raczej.
Składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 25 dkg mąki
- 1/4 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Przesianą mąkę wspypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
- Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
- Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
- Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietanką lub jogurtem.
- Placuszki można polać jogurtem lub śmietanką, miodem lub syropem klonowym. Posypać cynamonem.
Dałam 1/2 łyżeczki esencji waniliowej i to za mało, następną razą trza dodać całą łyżeczkę.
ReplyDelete