Murzynek Gabrysi

Jak sama nazwa wskazuje przepis pochodzi z Kwiatu Kalafiora Małgorzaty Musierowicz.
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
Włożyć do garnka masło, mleko, kakao i cukier i raz zagotować.
Ostudzić i dodać do masy jedno żółtko. Z powstałej masy odlać pół szklanki na posmarowanie upieczonego ciasta.
Do masy w garnku dodać trzy żółtka i pozostałe składniki. Wymieszać wszystko i dodać pianę z ubitych 4 białek. Znowu wymieszać i wlać masę do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu oblać pozostałą w szklance masą.

Można dodać chili lub gałkę muszkatołową. Świetny jest przełożony powidłami śliwkowymi.
Absolutnie nie zamieniać proszku na sodę oczyszczoną - wychodzi badziewie.

Comments

  1. uwielbiam ten przepis, zawsze wychodzi, zawsze! : )

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem