Murzynek Gabrysi
Jak sama nazwa wskazuje przepis pochodzi z Kwiatu Kalafiora Małgorzaty Musierowicz.
Ostudzić i dodać do masy jedno żółtko. Z powstałej masy odlać pół szklanki na posmarowanie upieczonego ciasta.
Do masy w garnku dodać trzy żółtka i pozostałe składniki. Wymieszać wszystko i dodać pianę z ubitych 4 białek. Znowu wymieszać i wlać masę do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu oblać pozostałą w szklance masą.
Można dodać chili lub gałkę muszkatołową. Świetny jest przełożony powidłami śliwkowymi.
Absolutnie nie zamieniać proszku na sodę oczyszczoną - wychodzi badziewie.
- kostka masła lub margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
- rodzynki
Ostudzić i dodać do masy jedno żółtko. Z powstałej masy odlać pół szklanki na posmarowanie upieczonego ciasta.
Do masy w garnku dodać trzy żółtka i pozostałe składniki. Wymieszać wszystko i dodać pianę z ubitych 4 białek. Znowu wymieszać i wlać masę do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu oblać pozostałą w szklance masą.
Można dodać chili lub gałkę muszkatołową. Świetny jest przełożony powidłami śliwkowymi.
Absolutnie nie zamieniać proszku na sodę oczyszczoną - wychodzi badziewie.
uwielbiam ten przepis, zawsze wychodzi, zawsze! : )
ReplyDelete