Mazurek Pomarańczowy

Przepis z książki Kuchnia Polska - Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
Ciasto półkruche
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Siekamy na stolnicy nożem, na koniec zagniatając ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto biszkoptowe
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ucieramy masło, jajka i cukier na pulchną masę, dodajemy przesiana mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i pieczemy godzinę.

Po upieczeniu biszkoptu wyjmujemy go z piekarnika i nagrzewamy go do 200oC. Wyjmujemy z lodówki ochłodzone ciasto kruche i rozwałkowujemy je na grubość ok. pół centymetra. Pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor.

Masa czekoladowa
  • 25 g masła
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 200 g czekolady
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę i po zdjęciu z ognia wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę - najlepiej gorzką. Gdy czekolada się rozpuszcza mieszamy masę, a następnie smarujemy nią kruchy spód mazurka.

Masa pomarańczowa
  • 400-450g pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 400 g cukru
Pomarańcze i cytrynę myjemy i miksujemy, dodajemy cukier i smażymy 30 min. na wolnym ogniu stale mieszając.

Układamy mazurek: kruchy spód, masa czekoladowa, biszkopt, masa pomarańczowa, boki smarujemy pozostałą masą czekoladową.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem