Mazurek Pomarańczowy
Przepis z książki Kuchnia Polska - Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
Ciasto półkruchePrzesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Siekamy na stolnicy nożem, na koniec zagniatając ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptoweUcieramy masło, jajka i cukier na pulchną masę, dodajemy przesiana mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i pieczemy godzinę.
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Po upieczeniu biszkoptu wyjmujemy go z piekarnika i nagrzewamy go do 200oC. Wyjmujemy z lodówki ochłodzone ciasto kruche i rozwałkowujemy je na grubość ok. pół centymetra. Pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor.
Masa czekoladowaRozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę i po zdjęciu z ognia wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę - najlepiej gorzką. Gdy czekolada się rozpuszcza mieszamy masę, a następnie smarujemy nią kruchy spód mazurka.
- 25 g masła
- 100 ml słodkiej śmietany
- 200 g czekolady
Masa pomarańczowaPomarańcze i cytrynę myjemy i miksujemy, dodajemy cukier i smażymy 30 min. na wolnym ogniu stale mieszając.
- 400-450g pomarańczy
- 1 cytryna
- 400 g cukru
Układamy mazurek: kruchy spód, masa czekoladowa, biszkopt, masa pomarańczowa, boki smarujemy pozostałą masą czekoladową.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
ReplyDelete