Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Ulubiony makaron Jules na sobotnie popołudnie
za Jamiem Oliverem z książki Gotuj z Oliverem
  • oliwa
  • czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili, oczyszczone z nasion i drobno posiekane
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • pęczek bazylii, listki oberwane, pędy drobno posiekane
  • 2 puszki podłużnych pomidorów (po 400g)
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie (po 300g)
  • sól i pieprz
  • skórka i sok z cytryny
  • mała garść parmezanu
  • makaron 500 g
Na patelni z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć cebulę, chili, cynamon oraz posiekane pędy bazylii i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 min, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Zwiększ ogień, dodaj pomidory, tuńczyka oraz solidną szczyptę soli. Rozgnieć pomidory łyżką, a następnie doprowadź sos do wrzenia i duś na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. Spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku.
Ugotuj makaron i wrzuć do sosu, dodaj kilka łyżek oliwy, skórkę oraz sok z cytryny i parmezan, a następnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Comments

  1. naczelne, ukochane i wyczekiwane przez osobistego męża danie. dzięki wielkie:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem