Letnie tagliarini

Kolejny makaron z Gotuj z Oliverem.
4 porcje
  • 115 g orzeszków piniowych
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • pęczek pietruszki
  • 215 ml oliwy
  • 150 g startego parmezanu i kawałek do starcia na wióry
  • 50 g startego pecorino
  • sól i pieprz
  • 500 g tagliarini lub tagliatelle
Połowę orzeszków rozetrzeć na pastę, a następnie włożyć do dużej, żaroodpornej miski razem z całymi orzeszkami, sokiem i skórką z cytryn, drobno posiekaną natką i oliwą. Wymieszać, dodać parmezan i pecorino. Otrzyma się dość gęsty sos, który swoim charakterem przypomina raczej dressing, dlatego należy spróbować go, żeby się przekonać, jak przenikają się smaki. Starać się je zrównoważyć w taki sposób by całość była wyraźnie kwaskowata. Przyprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Postawić na ogniu garnek z wodą na makaron. Na garnku umieścić miskę z sosem - ciepło wody ogrzeje sos i złagodzi kwaskowaty smak. Kiedy woda zacznie wrzeć, usunąć miskę i ugotować makaron.
Wymieszać gorący makaron z sosem i niewielką ilością wody z gotowania. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej wody.
Podawać natychmiast, posypane wiórkami parmezanu i porwaną natką.

Comments

  1. Otóż nie było smaczne niestety :( Albo sery się rozpuściły nieprawidłowo, albo to nie to co lubimy. Pecorino sprawiło, że trochę się z tego zrobił makaron z kwaśnym twarożkiem.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem