Łosoś miodowo-sezamowy
Przepis dotarł poprzez stronę Marcina Jagodzińskiego można gościom i zostanie wykorzystany, jak najszybciej z racji umiłowania ryb.
Bardzo szybkie do zrobienia, poza tym, że ryba musi być w marynacie ok. 30 minut (może być dłużej, co pozwala przygotować ją np. rano przed pracą), to danie gotowe jest w kwadrans.
Przepis na łososia z "Simple Cookery Bible"Na marynatę:
- 2 filety łososia, bez skóry
- 2 łyżki sezamu
- 2 ćwiartki limonki
Składniki marynaty wymieszać i zostawić w niej rybę na minimum 30 minut. Następnie przełożyć łososia na blaszkę i piec ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W tym czasie gotować przez ok. 4 minuty marynatę wraz z sezamem. Po 5 minutach łososia polać marynatą, która dzięki gotowaniu jest bardziej gęsta. Piec kolejne 8-10 minut.
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Podawać z ćwiartką limonki.
Rybę serwowałam z makaronem chińskim, na który przepis znalazłam w tej samej
książce. Oprócz makaronu potrzebujemy:Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu (miałam jajeczne nudle chińskie, średniej grubości, ugotowanie ich zajmuje 3 minuty). Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie, przełożyć do miski i wlać łyżkę oleju sezamowego, dobrze wymieszać.
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 dymki, pocięte na ukośne plasterki
- 1 czerwona chilli, pozbawiona nasion i drobno posiekana
- Łyżka posiekanego świeżego imbiru
- Łyżka sezamu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Pozostały olej rozgrzać w woku, smażyć dymkę, chili, imbir i sezam przez ok. minutę. Dorzucić makaron, dolać sos sojowy i sok z limonki, podgrzewać, aż całość będzie ciepła. Jeśli używamy kolendry, dodajemy ją do makaronu przed samym podaniem.
Autor: pani.serwusowa forum GW