Zupa grzybowa

Przepis na wigilijna zupę grzybową pochodzi z Czarnej Oliwki.
Tekst: Ewa Kubicka
Porcje: 6 porcji Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 120 min. Kaloryczność: niewiele

Składniki:
  • 1 duża włoszczyzna,
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
  • sól,
  • pieprz,
  • listek bobkowy,
  • 1 śmietana,
  • zielona pietruszka,
  • łazanki
Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. Najlepiej na noc.
W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny. Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz. Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby mniej urodziwe można zostawić do kapusty z grzybami.
Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka.
Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku.
Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę.
Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.
Do wywaru dodałam również wodę, w której moczyły się grzyby, skroiłam też wszystkie grzyby (podgrzybki). Zapomniałam podnabyć pietruszkę, za to doprawiłam curry i wegetą, bo jakiś mi wywar za słaby wyszedł. Zupa równie dobra bez zabielania.

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem