Zupa grzybowa
Przepis na wigilijna zupę grzybową pochodzi z Czarnej Oliwki.
Tekst: Ewa KubickaDo wywaru dodałam również wodę, w której moczyły się grzyby, skroiłam też wszystkie grzyby (podgrzybki). Zapomniałam podnabyć pietruszkę, za to doprawiłam curry i wegetą, bo jakiś mi wywar za słaby wyszedł. Zupa równie dobra bez zabielania.
Porcje: 6 porcji Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 120 min. Kaloryczność: niewiele
Składniki:Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. Najlepiej na noc.
- 1 duża włoszczyzna,
- 2 nieduże cebule,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- 1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
- sól,
- pieprz,
- listek bobkowy,
- 1 śmietana,
- zielona pietruszka,
- łazanki
W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny. Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz. Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby mniej urodziwe można zostawić do kapusty z grzybami.
Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka.
Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku.
Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę.
Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.