Zupa cebulowa
Zupa cebulowa na podstawie przepisu A.Kręglickiej z WO
Do tego żółty ser (mówią, że to powinien być gruyere, ale nie upieram się, wolę z parmezanem) i grzanki przesmażone na peperoncini i czosnku.
Kręglicka zaleca zrobienie grzanki z bagietki i zapieczenie zupy z serem w piekarniku, ale nie posiadam odpowiednich naczyń do zapiekania pojedynczych porcji, niestety.
- cebula 1 kg (mieszam białą z czerwoną, porem i dymką)
- masło
- czosnek – 3 ząbki
- tymianek – dużo
- listek laurowy, szałwia
- ew. cukier lub miód
- białe wytrawne wino – 1 szkl. (rzadko kiedy dodaję, bo rzadko kiedy mam)
- bulion – 1 l
- sól, pieprz
- koniak – 1 kieliszek (jeszcze rzadziej dodaję, bo nie miewam w ogóle)
Do tego żółty ser (mówią, że to powinien być gruyere, ale nie upieram się, wolę z parmezanem) i grzanki przesmażone na peperoncini i czosnku.
Kręglicka zaleca zrobienie grzanki z bagietki i zapieczenie zupy z serem w piekarniku, ale nie posiadam odpowiednich naczyń do zapiekania pojedynczych porcji, niestety.
Comments
Post a Comment