Żurek na szybko

Szybka odmiana niepostnego żurku. Przepis domowy.
  • kwas ½ litra
  • woda 1,5 l
  • czosnek – 3 ząbki, sól, pieprz
  • kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
  • boczek ok. 5 cm plaster, kiełbasa jeśli jakąś mamy
  • masło
  • ziemniaki
1,5 litra wody gotujemy razem z czosnkiem, liściem laurowym, zielem i boczkiem (ok. 5 cm). Po zagotowaniu dodajemy kostkę rosołową, kwas i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i ew. cytryną. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree z niewielką ilością masła i polewamy tłuszczem i skwarkami wytopionymi z pozostałej części boczku. Podajemy na talerzu obok do żurku.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem