Tort czekoladowo-orzechowy
Składniki:
Na ciasto:
Całe jajka ucieramy z cukrem do białości. Dosypujemy mąkę i proszek. Dno (tylko!) tortownicy smarujemy masłem i posypujemy mąką, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 45 minut w piecyku rozgrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 3 części. Najlepiej zrobić to opasując w wybranym miejscu ciasto bawełnianą nitką i ciągnąc końce nitki do siebie. Nitka przechodząc przez ciasto równiutko je przetnie.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy masy: masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy 3/4 orzechów/czekoladę i olejek zapachowy/sok z cytryny i spirytus.
Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem, olejkiem, sokiem i spirytusem. Na talerzu kładziemy górną część ciasta. Łyżką nasączamy ciasto ponczem, po czym smarujemy je połową kremu czekoladowego. Kładziemy na to środkową część ciasta i nasączamy ponczem, po czym smarujemy kremem orzechowym. Kładziemy ostatnią część ciasta - tą ze spodu, dzięki czemu nasz tort będzie równy jak stół. Nasączamy ponczem, smarujemy wierzch i boki tortu drugą połową masy czekoladowej. Posypać siekanymi orzechami.
Tort powinien przez noc stać w lodówce. Przed podaniem można go ozdobić. Gotowe!
przygotować dla Mamy kiedyś :)
Na ciasto:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu lub wódki
- kostka masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 żółtka
- tabliczka startej gorzkiej czekolady
- olejek rumowy
- kieliszek spirytusu lub wódki
- szklanka mocnej herbaty
- olejek rumowy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- kieliszek spirytusu lub wódki
Całe jajka ucieramy z cukrem do białości. Dosypujemy mąkę i proszek. Dno (tylko!) tortownicy smarujemy masłem i posypujemy mąką, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 45 minut w piecyku rozgrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 3 części. Najlepiej zrobić to opasując w wybranym miejscu ciasto bawełnianą nitką i ciągnąc końce nitki do siebie. Nitka przechodząc przez ciasto równiutko je przetnie.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy masy: masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy 3/4 orzechów/czekoladę i olejek zapachowy/sok z cytryny i spirytus.
Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem, olejkiem, sokiem i spirytusem. Na talerzu kładziemy górną część ciasta. Łyżką nasączamy ciasto ponczem, po czym smarujemy je połową kremu czekoladowego. Kładziemy na to środkową część ciasta i nasączamy ponczem, po czym smarujemy kremem orzechowym. Kładziemy ostatnią część ciasta - tą ze spodu, dzięki czemu nasz tort będzie równy jak stół. Nasączamy ponczem, smarujemy wierzch i boki tortu drugą połową masy czekoladowej. Posypać siekanymi orzechami.
Tort powinien przez noc stać w lodówce. Przed podaniem można go ozdobić. Gotowe!
przygotować dla Mamy kiedyś :)
Comments
Post a Comment