Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
za Czarną Oliwką

Składniki:
polędwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód

Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz;
Marynata: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać

Wrzucić do miski z marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej będą w marynacie, tym smak będzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyć). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony;
Na koniec posypać lekko tymiankiem.

Zastąpiłam ostrą paprykę pieprzem kajeńskim, a rozmaryn dla odmiany był żywy i nie posypywałam tymiankiem bo zapomniałam :). Troszkę wyszło jednak za ostro-musztardowe, z racji ostrej diżońskiej, należy zakupić łagodniejszą musztardę. Nie jestem też chyba fanem polędwiczek ale TŻ zadowolony :)

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Piernik