Patyczki migdałowe
przepis z książki Wigilia i święta t.1, Macieja Kuronia (wydane w tym roku jako dodatek do Gazety Wyborczej)
500 g mielonych migdałów (ze skórką)Piekłam ok. 17 minut w temperaturze 170 C. Mogło być ciut dłużej. Ozdabianie rozpuszczoną czekoladą sobie podarowałam, bo nie lubię. Wyszły przepyszne, niemniej następnym razem należy dodać więcej mąki, żeby ciasto było naprawdę twarde i pomaziać po wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
500 g cukru pudru
2 łyżki mąki
3 białka
W misce mieszamy migdały z przesianym cukrem pudrem i mąką. Dodajemy lekko ubite białka i zagniatamy na jednolitą twardą masę. Na oprószonej stolnicy formujemy około dwudziestu patyczków o długości 15-20 cm. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem pergaminowym i pieczemy po 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-170 C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Comments
Post a Comment