Grzany cydr

Za Coś niecoś przepis na Grzany cydr lub reds.

Na 0,5 l grzanego napoju potrzebujemy: 0,25 l piwa/cydru jw., 0,25 l zaparzonej herbatki owocowo-ziołowej, najlepiej korzennej (np. Herbapol, Teekanne; ja użyłam takiej pt. "Grzaniec kozacki"), kawałek cynamonu, ze 2 goździki, 2 kwiaty gałki muszkatołowej (można ew. odkroić mały kawałek gałki muszkatołowej), miód lub brązowy cukier (do smaku; proponuję zacząć od 0,5-1 łyżki i skosztować), 1 łyżka rumu/brandy, opcjonalnie: 1 gwiazda anyżu, kawałek skórki cytrynowej/pomarańczowej
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na niewielkim ogniu (nie zagotowujemy!), aż całość będzie gorąca. Sprawdzamy, czy nie należy dosłodzić (wszystko zależy od słodyczy cydru/piwa). Przecedzamy przez sitko, pijemy najlepiej w dobrym towarzystwie :)

Do wykorzystania, jak już będę mogła pić ;) bo może się okazać, że mi smakuje jak większość korzennych.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem