Grochówka

niechybnie z pl.rec.kuchnia
  • groch żółty połówki (suchy) – 1 szklanka
  • cebula duża
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • koper
  • marchew starta – 1 szt.
  • boczek wędzony
  • ziemniaki 1 – 2 szt.
  • sól, pieprz, majeranek
  • mleko – ½ szklanki
Groch łuskany przebrać, dobrze wypłukać i zalać wrzątkiem na 1/2 godz. a potem odsączyć. Posiekane: 1 duża cebula, kawałek selera, pietruszka i koper oraz 1 starta marchewka dodać do grochu i zalać zimną wodą. Gotować przez godzinę od zawrzenia [lepiej półtorej] na małym ogniu. Koniecznie wędzony boczek! Pokroić go w kostkę, wrzucić do grochu i razem gotować. Dodać wedle uznania 1-2 pokrojone w kosteczkę ziemniaki i pogotować do miękkości ok. kwadransa przyprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać 1/2 szklanki mleka. Podawać z grzankami. Na koniec wsypać dużo majeranku, doprawić pieprzem. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka można ją "zagęścić" ugotowanym makaronem (np. świderkami).

Bardzo sympatyczna zupa wychodzi, nie trzeba jej było nigdy dogęszczać świderkami.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem