Ciasto migdałowe z cytryną

Pochodzące z Moich wypieków ciasto migdałowe z cytryną.

Ciasto jest boskie, brak mi słów by wyrazić jego smak. Z pewnością zakochają się w nim wszyscy wielbiciele marcepanu. Wilgotne, aromatyczne, z nutą cytryny. Od dzisiaj nie przejdę obojętnie obok żadnego przepisu na ciasto migdałowe. Bardzo polecam! Przepis Nigelii z 'How to be a domestic goddess'.

Składniki:
* 225 g miękkiego masła
* 140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
* 4 duże jajka
* 50 g mąki
* 225 g zmielonych migdałów
* pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
* otarta skórka i sok z 2 cytryn

Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.

Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

Smacznego :)

* ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu może się utrzymać do kilku dni
Do wykorzystania na święta.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem