Ciasteczka Kruszyny

Ciasteczka Kruszyny (pl.rec.kuchnia)
  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. piwa
  • dżem lub powidła
  • cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie. Bossssssssssskie i banalnie proste. Polecam!

Sprawdzić :)

Comments

  1. Bardzo smaczne i wyjatkowo latwe. Rozwarstwia sie jak najlepsze francuskie ciasto. Robie to ciasto w malakserze, i walkuje bez chlodzenia, nie chce mi sie czekac. Ja pieke bez niczego, tylko samo ciasto pociete w prostokaty jak krakersy. Podaje z serami.

    Magdalena Bassett

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem