Penne z brokułami

Cytując samą siebie z joggera (przepis powstał samoistnie i niezależnie)

Penne z brokułami i zielonym serem
  • makaron
  • brokuły w ilości sztuk jeden
  • czosnek
  • trzy suszone peperoncino (a można i bez)
  • oliwa
  • zielony ser (Lazur! :)
  • śmietana
  • sól i pieprz
  • żółty ser - parmezan ili też nie
  • chętnie natka pietruszkowa

Brokuły wrzucam na osolony wrzątek na jakieś 7-8 minut. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam papryczki i trzy ząbki czosnku pociachanego. Delikatnie podsmażam i dorzucam podgotowane, porwane na różyczki brokuły. Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu, chwil parę. Rozdrabniam brokuły na kawałki. Wrzucam pokrojony ser zielony i czekam aż zacznie się rozpuszczać, dolewam śmietanę i mieszając dalej gotuję. Sos gęstnieje. Ugotowany makaron wrzucam do sosu, mieszam, posypuję żółtym serem i natką.

A dziś nie było żółtego sera, natki i papryczek za to dorzuciliśmy piersi kurczakowe w drobną kostkę pociachane. I pyszne było.
Aha i przydają się malutkie kapary, jak nie ma tej natki.

Comments

Popular posts from this blog

Pieczona karkówka z jabłkami

Sernik Kłamczuchy

Gratin z bakłażanem